Trg Davorina Jenka 13
4207 Cerklje na Gorenjskem
Na prireditvi v Adergasu je sodelovalo devetnajst gospodinj iz vasi pod Krvavcem.
Kulturno umetniško društvo Pod lipo Adergas in gospodinje iz vasi pod Krvavcem so v sodelovanju z Občino Cerklje na Gorenjskem v sredo, 26. novembra v dvorani v Adergasu pripravili tradicionalno, enajsto prireditev Pokukajmo v špajzo, na kateri je sodelovalo 19 gospodinj iz vasi pod Krvavcem. Člani domačega kulturnega društva so poskrbeli za kratek kulturni program.
Dobrote, ki so jih gospodinje pripravile za vse obiskovalce v dvorani
Letos je bila rdeča nit dogodka krompir – kralj slovenske kuhinje in nepogrešljiv del domače shrambe. V dvorani je dišalo po izdelkih iz krompirja. Predstavili so različne jedi ter številne jedi iz krompirja, gospodinje pa so na ogled in pokušino ponudile tudi ozimnico ter posebne, zanimive domače dobrote. Poglejmo nekaj jedi in peciva, ki so jih pripravile gospodinje. Na večeru je dišalo po domačnosti, tradiciji in ustvarjalnosti naših kuhinj in okusen krompirjevem golažu, ki ga je skuhal za vse udeležence v dvorani priznani kuhar Jože Bukovinski iz gostinskega lokala Kantina Velesovo, Jožkova mama Anica pa je spekla okusno lazanijo. Nataša in Tomaž Selan sta prinesla krompirjevo solato, kruh, granolo, suhe začimbe, lovor, dišeče vrečke s sivko, domač sok in za otroke španske veterce iz beljakov, Nataša Zupin pa je prinesla krompirjeve bombetke, domačo salamo in sladke dobrote, Verika Sirc pa melisin sok, in več kozarčkov vložene zelenjave in domače marmelade. Angeli in Tone Rozman iz Praprotne Police sta prinesla domačo salamo, ki se je lepo podala k kislemu krompirju in pladenj sladkih dobrot. Okusna domača slivovka je dopolnila krompirjeve okuse, ki so jih navzoči okušali. Jana Čebašek je pripravila krompirjev burek, zelo okusen in pečenje iz sladkega krompirja. Jeli in Ciril Grilc sta pripravila kruh in domačo pašteto, krompirjev burek in doma pripravljeno maslo. Monika Ribnikar je spekla krompirjeve hlebčke, nanje je mazala za vsakega maslo in domačo marmelado iz različnega sadja. Ponudila je tudi suhe hruške in suhe rezine kakijev. Stanka Kne je prinesla ocvrte krompirjeve svaljke, Angelca Maček in hči Urška Maček Dolanc sta spekli krompirjevo potico z ocvirki, piškote tačke iz krompirjevega testa , medenčke in domačo slanino. Urška pa je spekla čokoladne kocke iz sladkega krompirja in okusno torto s filo iz sladkega krompirja. Nista pa pozabili na rožno žganje in medico, ker je oče Janez čebelar in skrbi za med. Marinka in mož Marjan sta prinesla sladke dobrote in rožni liker. Hči Nataša je vse navzoče razveselila s pomfri krompirjem, ki ga je cvrla , dokler je bilo zanimanje zanj. Francka Bašelj je pripravila svaljke, češpljove knedlje, vse je bilo še toplo za pokušanje, njena snaha pa zelo okusno lazanjo. Barbara Rezar je pripravila krompirjevo potico, katere testo je bilo rumeno, kot bi porabila veliko jajc, pa še krompirjeve tačke in domače shranke kumarice, paradižnikovo mezgo in sataraš. Francka Čebašek je skuhala krompirjevec, kot ga je kuhala njena mama, krompir in sladko zelje z nekaj koščki klobase, veliko domačih začimb in okusen kruh. Sestri Plevel iz Adergasa, obe sta stari čez 80 let, Jelka 87, sta prinesli okusno pecivo po starem receptu, domač Peteršiljev sok in liker iz aronije ,
Angelca Maček je povedala, da je krompir k nam prinesla cesarica Marija Terezija. Danes ga pogosto jemo tudi samega v solatah, kot prilogo mesnim jedem, otroci pa obožujejo pomfri. Na poljih pod Krvavcem so ga kmetje pridelovali na velikih površinah in so ga težko prodali, zdaj pa je le še nekaj kmetov, ki se ukvarja s pridelavo krompirja. Sedaj krompir pobirajo strojno s kombajni, kjer se prihrani čas in olajša delo.
Pogovor z Vido Urbanček
V goste so povabili Vido Urbanček iz Velesovega, ki je zbranim povedala vse o pridelavi eko krompirja. V pogovoru z Angelco Maček je Vida predstavila način pridelave, o vrstah krompirja in načinu prodaje. Povedala je, kako ona prideluje ekološki krompir. Sedaj ga že sadi strojno. Pomembno pa je kolobarjenje. S prodajo krompirja nima problemov. Zemlje ima samo tri hektarje. Za predstavitev in delo na njeni ekološki kmetiji, so jo obiskovalci nagradili z aplavzom.
Letos so pripravile za ozimnico še marsikaj drugega: marmelade iz najrazličnejšega sadja, tudi iz kivija, kutine in kakijev, sokove in likerje, posušeno sadje, domače žganje, jabolčni kis, zdravilna zelišča, ocvirke, domače salame, piškote, potice, krompirjev kruh, pečen v krušni peči, najrazličnejše domače paštete, sladke in kisle pripravke za zimske dni. Obiskovalci so marmelade lahko poskusili kruh iz krompirja, namazanim maslom in marmelado.
Za odlično organizacijo, izvedbo in vodenje prireditve je bila deležna številnih pohval Angelca Maček, gospodinje in organizacijo pa je pohvalil tudi velesovski župnik Slavko Kalan. Vsako gospodinjo in njene izdelke je v polni dvorani predstavila Angelca Maček ter vse navzoče povabila na pokušino in prijetno druženje, obiskovalce pa je popeljala med mize, polne domačih dobrot. Namen razstave in degustacije je bil tudi pokazati mladim, kaj vse so nekdaj babice in mame pripravile za obdaritev pridnih otrok. Pohvalo vsem sodelujočim, Angelci Maček in predvsem gospodinjam, je izrekel tudi predsednik KUD Pod lipo Adergas Franci Sirc. Po končani prireditvi so obiskovalce v dvorani obiskali parkeljni.
Besedilo Janez Kuhar, foto Janez Kuhar in Janez Ribnikar, Cerklje, 27.11.2025