Občina Cerklje na Gorenjskem
Trg Davorina Jenka 13, 4207 Cerklje na Gorenjskem

Turistična in promocijska taksa - POROČANJE

POROČANJE O GOSTIH IN PRENOČITVAH

AJPES je s 1. 12. 2017 vzpostavil nov sistem eTurizem za poročanje podatkov o gostih in prenočitvah (iz knjige gostov) za namen vodenja evidence gostov, za namen spremljanja obračuna in plačila turistične takse ter za statistične namene.

Od 1. 3. 2018 dalje poročanje po starem sistemu preko obrazca občine ni več mogoče. Po novem se podatki poročajo samo prek spletnega portala AJPES in ne več ločeno Policiji, Statističnemu uradu Republike Slovenije (SURS) in občinam. Izvajalci nastanitvenih dejavnosti se morajo predhodno vpisati v Register nastanitvenih obratov RNO.

Ključna vsebinska pojasnila namenjena izvajalcem nastanitvene dejavnosti.


ODLOK O TURISTIČNI TAKSI

Občinski svet je na 2. redni seji dne 19.12.2018, sprejel nov Odlok o turistični taksi v Občini Cerklje na Gorenjskem, ki na novo opredeljuje višino turistične in promocijske takse, oprostitve ter delne oprostitve plačila.

VEZANA ZAKONODAJA:


Ključne novosti odloka sta:
  1. Višina turistične in promocijske takse: 2. člen odloka določa novo višino turistične takse za območje Občine Cerklje na Gorenjskem, ki bo po novem znašala 1,60 €. ZSRT po novem predpisuje tudi promocijsko takso, katero prejme Slovenska turistična organizacija, in se jo gostom obračuna poleg turistične takse v višini 25% zneska turistične takse. Višina promocijske takse za območje Občine Cerklje na Gorenjskem je 0,40 €. Skupna višina obeh taks pa znaša 2 €.
  2. Oprostitve in polovične oprostitve plačila turistične takse: Glede na to da zakon podrobno ureja področje oprostitve, občina tega z odlokom ne opredeljuje posebej, ampak v 4. členu odloka za to področje določa neposredno uporabo zakona. Nove oprostitve oziroma delno plačilo turistične in promocijske takse so določene v 18. členu ZSRT-1.

Odgovori na vprašanja glede promocijske takse


NAVODILA ZA PLAČEVANJE TURISTIČNE TAKSE
  • Rok za nakazovanje turistične takse ostaja nespremenjen. Do 25. dne v mesecu za pretekli mesec.
  • Občina bo zavezancem mesečno poslala obračun turistične in promocijske takse, ki bo vseboval vse podatke za nakazilo takse (TRR in sklic).
  • TRR za nakazilo turistične in promocijske takse: SI 56 0121 2845 0000 068

Zakon o spodbujanju razvoja turizma ZSRT-1
Odlok o turistični taksi v Občini Cerklje na Gorenjskem
Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?