Občina Cerklje na Gorenjskem
Trg Davorina Jenka 13, 4207 Cerklje na Gorenjskem

Prostovoljno gasilsko društvo Zgornji Brnik

Predsednik:
Aleš Jenko
tel.št.: 041/912-866
E: ales.marija@t-2.si

Poveljnik:
Uroš Frelih
tel.št.: 041/275-445
E: frelih.uros@gmail.com

Blagajnik:
Boštjan Galjot
tel.št.: 041/364-466
E: bostjan.galjot@gmail.com

Tajnik:
Uroš Globočnik
tel.št.: 041-369-163
E: uros.globocnik@agromehanika.si

Naloga operativne enote društva:

Operativna enota PGD Zgornji Brnik je razvrščena v 2. kategorijo enot in je s sklepom župana določena za pomoč osrednji gasilski enoti PGD Cerklje pri opravljanju nalog gašenja in reševanja ob požarih, preventivnih nalog varstva pred požari ter določenih nalog zaščite in reševanja ljudi ter premoženja ob naravnih in drugih nesrečah v občini Cerklje.

Kratka kronika društva:

Dne 8.marca 1908 je 20 vaščanov na pobudo Jožeta Burgarja ustanovilo prostovoljno gasilsko društvo Zgornji B(e)rnik. Že v letu 1910 so zgradili prvi gasilski dom. Leta 1923 so iz Prage pripeljali ročno brizgalno, ki jo še danes uporabljajo na vsakoletnem Barletovem memorialuRosenbauer-jevo in leta 1994 sedanjo Ziglerjevo brizgalno. V letu 1977 je društvo dobilo svoj prvi kombi, kasneje pa so kupili in zamenjali še dva. Velika pridobitev za društvo je bila v letu 1996, ko so iz Nizozemske pripeljali rabljeno gasilsko tovorno vozilo Mercedes z 2000 l cisterno za vodo in visokotlačno črpalko. Najnovejši kombi Fiat Ducato za prevoz moštva pa so slovesno blagoslovili v letošnjem letu (2003) ob 95 letnici obstoja društva.

Članstvo:

Število članov društva je od ustanovnih 20 vseskozi naraščalo, tako da jih je danes včlanjenih že 357 od tega 119 žensk in 238 moških. Lahko rečemo, da je vsaki drugi vaščan gasilec. Večinoma so to zgolj podporni člani. Pribljižno 100 pa jih je aktivnih. Operativnih čalnov in članic je okrog 60. Tudi za prihodnost društva ni potrebno skrbeti, saj na tekmovanjih in vajah pridno sodeluje skoraj 70 mladih - pijonirjev in mladincev.

Strokovna usposobljenost:

V PGD Zgornji Brnik vseskozi stremimo k višanju nivoja usposobljenosti, tako s pridobivanjem sodobne tehnične opreme, kot tudi s stalnim strokovnim izobraževanjem. Člani in članice se udeležujejo tečajev za pridobivanje činov in gasilskih nazivov. Poleg ostalih imamo v društvu kar nekaj gasilskih častnikov in višjih častnikov. Lepo število članov pa ima opravljene tečaje za pridobitev gasilskih specialnosti: strojnik, uporaba dihalnih naprav, gasilski sodnik, gasilski predavatelj, gašenje požarov s pomočjo helikopterja in lahkih letal.

 Svoje znanje člani in članice preverjajo na gasilskih vajah in drugih usposabljanjih po programu, ki ga pripravi štab operative društva.

Gasilska tekmovanja:

Pri gasilskih tekmovanjih gre za posrečeno kombinacijo gasilskega usposabljanja, športne aktivnosti in družabnosti. V našem društvu imamo ekipe skoraj v vseh kategorijah, od pionirskih, mladinskih, članskih do veteranov. Prizadevno treniranje tekmovalcev in trud mentorjev ni brez uspeha, saj enote PGD Zgornjega Brnika v zadnjih letih pobirajo lepo število pokalov na meddruštevih tekmah, tekmovanjih GZ Kranj in regijskih tekmovanjih. Na letošnjem tekmovanju GZ Kranj v Dvorjah se je vseh osem nastopajočih ekip uvrstilo med prve tri in s tem tudi na regijsko (gorenjsko) tekmovanje, ki bo jeseni. Med največje tekmovalne uspehe pa vsekakor sodijo uvrstitve na državna gasilska tekmovanja, kar je v zadnjem obdobju uspelo našim članom B, članom A, članicam A pa kar dvakrat - tudi na zadnje državno prvenstvo, ki je bilo leta 2002 v Moravskih Toplicah.

Nikakor pa ne gre prezreti tudi uspehov, ki jih naše pionirske in mladinske ekipe dosegajo na orientacijskih tekmovanjih in gasilskih kvizih.    

 Družabna srečanja:

Člani in članice našega društva se poleg »resnega« dela ob najrazličnejših priložnostih radi tudi poveselimo. Tako organiziramo piknike, izlete, pogostitve ob občnem zboru in proslavah, ... Naši pionirji in mladinci se udeležujejo mladinskih taborov v Marindolu, članice in veterani pa svojih srečanj gorenjske regije. Zanimive so tudi gasilske »šrange«, ki jih pripravimo ob poroki našega člana ali članice.

Naš gasilski dom pa je vedno na razpolago tudi za ostale vaške dejavnosti: proslave, zbore krajanov, volitve, ... in je kot tak dejansko središče družbenega življenja v vasi.

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?